Organska prehrana otoka Brač

Organska prehrana otoka Brač

Oznake: Brac, mesto Bol, plaže

…in način kako se lahko obnašamo bolj trajnostno in kljub vsemu odlično jemo – drugi del.

Po prvem blogu „Zelene restavracije“ na otoku Korčula, sem se odločil nadaljevati svojo kulinarično pustolovščino po južni Dalmaciji z novimi namigi in nasveti za zdravo in bogato prehrano. Tokrat je na vrsti otok Brač, ki se ponaša s priljubljeno plažo Zlatni rat.

Odločitev, kateri del te čudovite države si bom izbral tokrat, je bila enostavna, saj mi obisk iz leta 2016 še vedno pričara čudovite spomine, ki mi služijo kot odličen vir navdiha :)

 



                                                                                     Pogled na priljubljeno plažo Zlatni rat


Ker bom ponovno pisal o varovanju našega okolja -  skozi promocijo nekaj previdno izbranih restavracij, ki resnično podpirajo idejo alternativnega pristopa k ohranjanju narave – bi želel z vami deliti novi slogan oziroma, lahko bi rekli, cilj Biserov Jadrana za 2017 in naprej: „Osrečevati ljudi in jih tako navdušiti, da bi si tudi sami prizadevali za varovanje okolja.“

Omenjeni slogan nam je naša direktorica predstavila na enem izmed zadnjih sestankov in iskreno verjamem, da bi v tem duhu morali poslovati vsi turistični delavci! :) Biti zmožen gostom ponuditi le najboljša doživetja ter pri vsem tem poskrbeti še za naš planet, je nekaj kar ustvarja popolno harmonijo.




Kaj je tisto, kar naredi kuhinjo otoka Brača tako zelo posebno?

Hrana pripravljena na otoku je lokalno pridelana, ekološka in seveda sezonska. Kultura prehranjevanje predstavlja enega izmed poglavitnih delov življenja za tamkajšnje prebivalce in ima dolgo tradicijo: sveže ulovljene morske ribe, doma pridelana zelenjava, ovčji in kozji sir z notranjosti otoka; ekstra deviško olivno olje kot rezultat obiranja oljčnih dreves, ki rastejo na Braču že stoletja in tipično vino Plavac mali – slednje je odlično pridelano domače vino, ki je bolj znano predvsem na južnih predelih otoka. 


Ena meni najljubših jedi dalmatinske kuhinje je „riba i blitva“ oziroma riba z blitvo, katere ime že samo razkrije glavni dve sestavini. Blitva slovi kot zdrava listnata zelenjava, sladkega okusa. Hkrati se okus blitve čudovito ujema z lokalnim olivnim oljem znamke Brachia, zaradi katerega sem se, med drugimi, naravnost zaljubil v ta otok!





                                                                   Olivno olje – eden izmed najbolj cenjenih hrvaških proizvodov 


Notranjost otoka je bila stoletja bolj pogosto poseljena kot pa dejanska obalna regija, zato mnogi otoku Brač pravijo tudi „celinski otok“. Rastoča kmetijska dejavnost je druga posebnost tega dela Hrvaške, zaradi česar se kultura prehranjevanja v notranjosti otoka kaže kot ravnovesje med tipično dalmatinsko tradicijo rib in zelenjave z uvajanjem raznolikih mesnih jedi – večinoma sta to kozje meso in jagnjetina

Otok Brač je priljubljen tudi zato, ker se v Supetarju nahaja naša luksuzna vila Mediteranska pravljica, kjer lahko naši gosti uživajo ob kulinaričnih dobrotah gostiteljice go. Mire. Znana je kot odlična kuharica, ki s svojimi kuharskimi spretnostmi goste popelje v svet slastne dalmatinske kuhinje. 


Spodaj najdete naših 11 najboljših predlogov restavracij na otoku Brač

Naše kulinarično popotovanje se začenja v restavraciji Palute v mestecu Supetar, na severnem delu otoka. Majhna družinska restavracija je znana po kakovostni hrani in sproščujoči atmosferi. Nahaja se neposredno ob morju in je tako idealen kraj, če se želite izogniti današnjemu modernemu in kaotičnemu načinu življenju. Odločite se lahko na primer za tradicionalno in najbolj znano jed – braški jagenjček, ki je bila zelo priljubljena že v antičnih časih. Vsi gurmani obožujejo jed imenovano vitalac  - razkosana drobovina jagnjetine, ki se nato nabada na raženj in ovije s trebušno mreno. Druga priljubljena jed pa je butalac – polnjena jagnjetova stegna, odišavljena z zelišči in poškropljena z vinom ali penino.

Ta odlična in prefinjena restavracija seveda ne bi bila popolna brez selekcije domačih in tujih vin, med katerimi priporočamo predvsem Pošip in Plavac mali :)


Če želite čim bolj okusiti tradicionalne sestavine in spoznati skrivnosti ekološke pridelave na Braču, priporočam obisk ekološkega posestva Bračka perla, ki se prav tako nahaja v Supetru. Poleg luksuznega hotela je Bračka perla močno povezana z ekološkim kmetovanjem, ki daje hrani bolj naraven okus in pomaga vzdrževati zdravje človeškega telesa.


Ta šarmantni kraj je idealen za vse ljubitelje narave in podeželja ter tiste, ki si želijo preživeti prosti čas z družino v prijetni atmosferi. Na ekološkem posestvu lahko sodelujete pri proizvodnji olivnega olja, torej vse od obiranja oljčnih dreves do končnega proizvoda. Mesec oktober je ravno pravi čas za obiranje oliv, ki so zdrave in ravno prav zrele ter se v skladu s tradicijo obirajo ročno. Za dobro razpoloženje ob zabavnem delu pa bo povrhu vsega poskrbela še glasba!

Poleg drugih domačih izdelkov lahko kupite tudi dalmatinska vina (Plavac mali, Malvasia,  Debit, Posip, Babić…), žganje in likerje (pomarančni liker, liker iz mandarin, travarico…) in seveda slastne sire in marmelade.   

 

Matea in Ela sta dve sestri iz Sutivana, ki gojita prav veliko strast do kuhanja. V 15 min oddaljenem Sutivanu se nahaja njuna konoba Bokuncin. Njuna restavracija se nahaja v šarmantni stari kamniti hiški, kjer nudijo izvrstne in lokalne dalmatinske jedi. Konoba preseneča s čudovito lokacijo ob morju na promenadi Sutivana, kjer si lahko privoščite slastne tortice iz lokalnih ekoloških sestavin. Ti sestri sta pravi pionirki dalmatinske kuhinje in čudovita ponudba na dnevnem meniju vas bo še kako navdušila! Razvajajte se s sveže pripravljeno sipino črno rižoto, testeninami s tradicionalno mesno omako ali pa kolačkom meringue – recept najdete tukaj

 

Vožnja proti zahodu otoka vas bo popeljala do šarmantne vasice Milna, kjer se vse vrti okoli priprave ribjih jed. V središču vasice boste našli konobo Gajeta, ki je med drugim tudi najboljša picerija v tem predelu :) Lokalno pridelane sestavine igrajo pomembno vlogo pri pripravi vseh jedi in sladic. Vse kar tukaj okušate je posebnega okusa in lahko vidite, da si je glavni kuhar vzel kar precej časa pri sestavi pravega menija. Solate so nekaj povsem drugega, da ne pozabim omeniti tudi njokov ali pa govejih filejev polnjenih s pršutom in sirom! Juho gaspačo so morda res izumili španci, vendar počakajte, da boste poskusili hrvaško različico iz lokalne ekološke zelenjave. Preprosto vrhunska je! Tamkajšnje osebje je zelo prijazno in, ker so večinoma domačini, vam bodo z veseljem svetovali glede jedi, sploh če prvič dopustujete na Hrvaškem.




Eden najbolj nepozabnih krajev na otoku Brač je zagotovo mestece Bol s plažo Zlatni rat, ki ima obliko nekakšnega jezika in le-ta se spreminja glede na vpliv vetrov, valov in morskih tokov. V centru mesta, nedaleč od cerkve, lahko najdete tržnico, kjer kmetje vsako jutro ponujajo doma pridelano zelenjavo in sadje. Vse izhaja iz 100% ekološke pridelave in brez uporabe pesticidov. Na tržnici si lahko vsak dan nakupite sveže zelenjave, ki jo potem dodate kot prilogo k vašim najljubšim mediteranskim jedem!



  
                                                                                          Obiščite ekološko tržnico v centru mesta Bol

Ne daleč od dominikanskega samostana se nahaja konoba Mendula – družinska restavracija, ki nudi ekološke jedi s pridihom dalmatinske tradicije :) Vsa zelenjava prihaja iz lokalne kmetije v vasici Dračevica, na zahodnem delu otoka. Poleg ponudbe hladnih in toplih predjedi, je konoba znana tudi po odlični pripravi bifteka in različnih sladic. 

 

Restavracija in bar Topolino se nahaja v pristanišču Bola, le nekaj metrov od morja. To je idealen kraj za vse ljudi, ki si želijo prijetne atmosfere pod stoletja starimi borovci in uživanja ob živi glasbi :) Restavracija je med turisti zelo priljubljena, saj ponuja široko izbiro čudovitih morskih jedi, okusne pice in prvovrstno olivno olje iz otoka. Tukaj mi je bil všeč predvsem odnos natakarjev, saj so imeli vedno nasmešek na obrazu in nobena prošnja ali vprašanje jim ni bil prevelik zalogaj. En izmed prijaznih natakarjev mi je zaupal, da so vse ribe sveže ulovljene in isti dan postrežene in prav tako prihaja vsa zelenjava iz Brača ter je organsko pridelana! Čudovito, kajne? :)


Če se vam mudi in iščete hitri prigrizek, potem je sendvič bar Arguola pravi naslov. Izbirate lahko med vegetarijanskimi opcijami - in tukaj kot sestavine izstopajo predvsem mocarela sir in jajčevci – ki jih enostavno morate poskusiti! Njihov kruh je pečen doma in predlagam, da se odločite za temno polnozrnato štručko :) Sem že omenil, da so porcije ogromne? Privoščite si torej zdrav in okusen prigrizek, preden se nato odpravite proti Zlatnemu ratu, kjer na vas že čakajo nove kulinarične dobrote.

 

Na plaži Zlatni rat se nahaja čudoviti smothie bar, del franšize Fruit Land salad & juice bars. Njihovo poslanstvo je delovati kot platforma zdravih idej in novih standardov za zdrav način življenja. Potem, ko boste poskusili Malina-Tornado smoothie ali pa Blueberry hill, se boste zagotovo počutili prerojeni in osveženi. Poleg smoothijev pa lahko kupite tudi narezano sadje v lončku in pa smoothie z alkoholom, v kolikor ste pri volji za zabavo :)


Notranjost otoka je posebno zanimiva zaradi mediteranske vegetacije in pokrajine z zelenimi polji, oljčnimi nasadi, vinogradi in šarmantnimi kamnitimi hiškami, od katerih vsaka pripoveduje svojo zgodbo. 

V teh delih otoka lahko najdete odlične restavracije z rustikalnim ambientom, ki so znane predvsem po pripravi mesnih jedi. Konoba Kopačina v vasici Donji Humac – eni izmed najstarejših naselbin na otoku –slovi predvsem po različnih načinih priprave jagnjetine. Med specialitetami hiše lahko tako najdete tudi ovčji sir in skuto, jed vitalac in jagnje na nabodalu. Prijetna atmosfera in slikovita vasica bosta pričarali čudovito vzdušje :)


Restavracija in bar Nono Ban je najbolj sofisticirana izbira za vse gurmane v isti vasici Donji Humac. Kulinarične poslastice in selekcija različnih specialitet bodo zadovoljile tudi najbolj zahtevnega gosta. Zelenjava na vašem krožniku prihaja neposredno iz vrta restavracije. Prav tako šef kuhinje vsak dan na lokalni tržnici sam izbere sveže ulovljene ribe, sir in drugo sveže meso, ki tako postane del dnevnega menija. Restavracija se osredotoča na ponudbo svežih in zdravih jedi za svoje goste, tako da se lahko veselite prave »mediteranske izkušnje«.


V srcu otoka se nahaja še en poseben dragulj, in sicer v vasici Gornji Humac, na vzhodu Brača. Tam se nahaja Konoba Tomićin poleg restavracije k njej spada še ekološka kmetija. To dejstvo le še bolj prispeva k raznoliki ponudbi otoka Brač! :) Konoba je nameščena v 800 let stari in nekdanji družinski hiši. Šest kilometrov od družinskega posestva se nahaja ekološka kmetija, znana tudi kot Košer, kjer gojijo živali kot so konji, krave, oslički, koze, ovce, jagnjeta, kokoši in prašiče. Ekološko proizvedeni mesni izdelki in sveže meso so tako del menija.

Restavracija izgleda kot šarmantna in stoletja stara pravljica, polna lesenih in kamnitih elementov. V tej enkratni atmosferi lahko poizkusite številna čudovita domača rdeča in bela vina, prekajeno šunko, sir, sardele v soli, krompir na žerjavici ter druge jedi. Nikakor ne smete pozabiti poskusiti domačega kruha, ki je pečen v stari pečici na drva in seveda slastno pecivo, ki zajema vse karakteristike otoka Brač!


                                                                                

Rustikalno in šarmantno vzdušje v konobi Tomić



Kot je iz tega »kulinaričnega popotovanja« razvidno, je otok Brač poln čudovitih okusov in zdrava prehrana tako predstavlja pomemben sestavni del dopusta.

Namen tega vodnika ni samo da se prepustite vsem svojim gurmanskim čutom in spoznate svet novih in vznemirljivih okusov, pač pa, da vam ponudimo nekaj idej za zdravo, svežo in trajnostno prehrano.

Med tem, ko izbirate med zgoraj opisanimi restavracijami, ne prispevate le k lokalni skupnosti, ampak lahko istočasno izkusite najboljšo svežo hrano, ki jo ponuja otok Brač.

What to expect from our passionate service?