Počitnice z malčkom

Počitnice z malčkom

Oznake: korcula, brac, to dalmatia with children

Predstavljajte si, da se odpravljate na počitnice z nekom, ki ne more biti pri miru niti par minut, konstantno spreminja svoje razpoloženje, se dotakne vsega kar vidi, se hitro utrudi in ti da glasno in jasno vedeti, ko mu nekaj ne paše.

Tako nekako izgleda potovanje z malčkom :)

Preden obupate nad idejo, da se boste v naslednjih nekaj letih sploh še kdaj odpravili na počitnice z vašim malčkom, naj vas pomirim, da so počitnice z malčkom lahko tudi zelo zabavne. Narediti morate le dober načrt ter premišljeno izbrati počitniško destinacijo.

Bi radi izvedeli v čem je skrivnost? Nadaljujte z branjem :)

Sem mama 21 mesečnega malčka, ki res ne mara vožnje z avtom. Včasih ne more v svojem avto sedežu sedeti pri miru niti 5 minut. Svoje nestrinjanje z vožnjo kaže s kričanjem, jokanjem in brcanjem – ima odlične akrobatske sposobnosti :) Prijetna vožnja na morje se je tako kar naenkrat spremenila v nočno moro, v kateri ima moj malček glavno vlogo. Sprva je bilo zame to zelo naporno, dokler nisem spoznala, da dober načrt lahko spremeni vse.


 

Naredimo torej ta načrt skupaj :) (skoraj vse točke veljajo tudi za potovanje z malčkom z letalom):

- Potujte brez stresa
Vedenje otrok se odraža po vedenju staršev. Ko potujete, poskusite biti povsem sproščeni in mirni. Otrok bo to zaznal in tudi sam bo mirnejši. Odpravljate se na počitnice, in to je super. Zagotovo boste uživali ter ustvarili veliko nepozabnih spominov. Občudovali boste lepo Jadransko morje, in to so prve poletne počitnice za vašega malčka, ki bodo zagotovo ostale v lepem spominu. Zato se sprostite in se pripravite na nepozabno vožnjo :)

- S seboj vzemite zdrave prigrizke
Pripravite malčkovo najljubše sadje, rezino kruha, rozine so tudi super izbira, saj vsebujejo naravne sladkorje, medtem ko so jagode, grozdje in paradižnik prav tako zdravi in okusni, če jih bo vaš malček med potovanjem jedel, boste potrebovali le malce več vlažilnih robčkov :)

- Zabavajte svojega malčka z glasbo – pojte skupaj z njim.
Če ste na letalu, mu lahko daste slušalke ter predvajate njegove najljubše otroške pesmice, medtem ko vi uživate v branju knjige.

- Zamotite ga z igračami in knjigami 
S tem se bo zabaval približno 15-20 minut (če boste imeli srečo). 

- Ustavite se na počivališču z otroškim igriščem
Eden od delov uspešnega potovanja z malčkom so načrtovani postanki. Prvi postanek je po navadi po dveh urah vožnje. Sami se vedno poskusimo ustaviti nekje, kjer je kakšno otroško igrišče in veliko kave za mamico :) Naš postanek traja vsaj pol ure. V tem času se otroci igrajo, tečejo in porabijo nekaj energije. Postanek izkoristimo tudi za malico. Če potujete z dojenčkom, najdite postajališče z zelenico, kjer boste lahko razgrnili deko in polegli otroka na tla, da se bo dojenček lahko malce plazil, saj je bil tako dolgo v lupinici.

Vem, da takšni postanki niso mogoči, ko potujete z letalom. Najmanj kar lahko naredite v tem primeru je, da vstanete ter se sprehodite do toalete, ter se na ta način malce pretegnete.

Trajekti so prav tako super mesto za postanek. Imajo veliko prostora, tako da lahko otroci tečejo sem ter tja, se igrajo in sprostijo. Sprehodite se lahko tudi po terasi trajekta, občudujete Jadransko morje ter se celo malce posončite. Če boste imeli srečo, boste morda videli tudi delfine!

- Spanje med potovanjem
Potujte v tistem delu dneva/noči, ki ga vaš malček po navadi prespi.  Kot primer, z družino smo pred meseci odšli na kratke vikend počitnice. Na pot smo se odpravili takoj po kosilu. Takrat ima moj malček po navadi svoj 2 urni počitek. Takoj, ko smo se začeli voziti je zaspal in dobri smo bili za 2 uri :) Če je vaš malček navajen na kakšno glasbo, ki ga uspava, jo imejte pri roki. 

- Gledanje risank na vašem telefonu
Risanke mu po navadi ponudim čisto na koncu vožnje. Takrat, ko ima že vsega dovolj in nič drugega ne zaleže. Uporaba telefona/tablice je seveda odločitev vsakega posameznika. Lahko pa potrdim, da mojega malčka risanke zamotijo za kar nekaj časa.


Tako. Zdaj ste pripravljeni na odhod. Hmm..kaj pa vaša počitniška destinacija? Spodaj lahko najdete moje najljubše in prav tako razloge zakaj je temu tako:


1.) Lumbarda, otok Korčula

Apartmaji Sonce & Eko Aparthotel The Dreamers' Club

               
           Apartmajska hiša Sonce (sončna terasa ob bazenu)                   Aparthotel The Dreamers' Club (apartma Arabija)                 


Apartmajska hiša Sonce ima bazen, ter je le 60 m oddaljena od prve plaže. Bazen je super za otroke, saj lahko v njem veselo čofotajo (v plavalnem delu ali v nizki plitvini za otroke, ki je posebej ločena od plavalnega dela), medtem ko se starši ukvarjajo s pripravo večerje na žaru in uživajo v družbi drugih družin, ki ravno tako preživljajo čas na skupni terasi.

Morje je od Eko Aparthotela The Dreamers' Club oddaljeno le 10 m. Prva prodnata plaža (Prvi Žal), idealna za malčke, se nahaja le 50 m stran. Na tej plaži najdete poleg otroškega igrišča tudi koktajl bar. Nekaj za vso družino torej :)

Apartmaji Sonce in Eko aparthotel The Dreamers' Club so zelo priljubljena družinska počitniška destinacija. Eden od razlogov, da je temu tako, sta dve peščeni plaži (Przina in Bilin Zal), ki se nahajata blizu – 2 km od apartmajske hiše Sonce ter 1 km od aparthotela The Dreamers' Club. Tako majhni, kot veliki otroci obožujejo peščene plaže. Tam je toliko za početi. Od postavljanja peščenih gradov, raziskovanja v  pesku, do prvih korakov v morju. Opazovati majhnega otročka na prvih poletnih počitnicah je res čudovito!


Plaža Przina


Lumbardo lahko spoznate tudi s kolesom. Najem koles z otroškim sedežem je možen v obeh apartmajskih hišah.

V Lumbardi je tudi trampolin z otroškim igriščem in sladoledom (oddaljen približno 80 m od aparthotela The Dreamers' Club in 600 m od apartmajev Sonce) ter nekaj odličnih restavracij, ki ponujajo svežo lokalno hrano. Uživajte v raziskovanju kulinarike ter seznanite svojega malčka s slastnimi okusi svežih mediteranskih sestavin.

 

2.) Viganj, polotok Pelješac

Apartmaji Viganj z bazenom, Villa Nelly (kolesa so vključena v najem)


Polotok Pelješac je znan po prečudovitih plažah. Spodaj lahko najdete nekaj mojih najljubših, primernih za družine z otroci:

- plaža pred apartmaji Viganj z majhnimi belimi kamenčki je vrhunska za malčke. Zamotijo se lahko z metanjem majhnih kamenčkov v morje, medtem ko se vi lahko sprostite na ležalniku, opazujete vašega malčka ter uživate v brezdelju.


- Plaža Divna  - Nahaja se 25 minut vožnje stran proti Trpnju. Divna je čudovita 200 m dolga peščena plaža, ki je izjemno priljubljena med domačini ter družinami z otroci.





- Majhne otroke bo zagotovo najbolj navdušila peščena plaža Trstenica v Orebiću (10 minut vožnje), ki je dolga približno 1 km. Na sami plaži se nahaja center vodnih športov, kjer bodo poskrbeli, da vam ne bo dolgčas. Najamete lahko namreč vse od pedalinov, vodnih skuterjev, smučate na vodi, se vozite na banani ali uživate v plavajočem akvaparku.

- Peščena plaža Praprotno se nahaja 6 km jugozahodno od mesta Ston. Glede na to, da je morje tukaj plitko, je ta plaža pravi mali raj za otroke. Obdana je z borovci in oljkami, ki nudijo prijetno senčko. V bližini se nahaja še nekaj restavracij, barov in trgovinic. 

Na peščenih plažah s plitkim, mirnim morjem se lahko otroci igrajo ter raziskujejo. Vi pa izkoristite prosti čas za sprostitev.

V Vignju na plaži najdete tudi smoothie bar, štant za peko palačink (pri glavni plaži) in sladoled Croccantino (najboljši na Hrvaškem!). Prepričana sem, da bo vaš malček navdušen :)

Še eno dejstvo, ki prav tako dokazuje, da je Viganj več kot primerna destinacija za družine:

V visoki sezoni, Water Donkey (šola za kajtanje in surfanje v Vignju) organizira večere risank za najmlajše. Pripravijo udobne vreče za sedenje, LCD televizijo ter pokovko in predvajajo en animiran film ali nekaj risank. Vaš malček se tako lahko umiri in sprosti ob gledanju risank. Sanjska počitniška destinacija, kajne? Vsekakor, če vprašate mojega malčka.. 


3.) Eco Boutique Buqez Resort, Pakoštane

Nahaja se tik ob plaži med med Biogradom na Moru in Šibenikom. Resort ima zasebno prodnato plažo (50 - 150 m stran od počitniške hiše), ki je kot nalašč za otroke in lasten Buqez Beach Bar (na voljo je sladoled). Morje je kristalno čisto in zaliv je eden najlepših na Hrvaškem. 





4.) Mesto Bol, otok Brač

Penthouse apartma Zen


Otok Brač je super lokacija za družinske počitnice. Poleg vseh lepih plaž, kjer vaš malček lahko raziskuje ter se zabava v vodi, najdete tukaj še nekaj igrišč, kjer lahko vaši najmlajši porabijo nekaj energije :) Eno od teh igrišč se nahaja na promenadi, poleg koktajl bara Bolero, pod prijetno senco borovcev. Medtem, ko se vaš malček igra na igrišču, si vi lahko brez slabe vesti privoščite kavico ali koktajl. Še eno igrišče se nahaja vzhodno od centra mesteca, v bližini restavracije Ribarska Kuća. Na tem igrišču ni sence, zato je to igrišče odlična ideja za kratkočasenje takrat, ko vreme ni najlepše (ali pa v zgodnjih večernih urah).

Spodaj najdete moje predloge plaž, ki jih na Bolu lahko obiščete z malčkom:

- Plaža Zlatni rat

Dolga peščena plaža v mestu Bol, ki se elegantno razteza 500 m v morje, je najbolj znana plaža na otoku ter pravzaprav na celem Jadranu. Plaža ima prijetne majhne kamenčke, ki so skoraj kot mivka. Borovci pokrivajo centralni del plaže ter tako poskrbijo za potrebno senco pred močnim soncem. Na plaži Zlatni rat boste našli tuše, kabine za preoblačenje, chll out bare z udobnimi vrečami za sedenje in ležalniki ter restavracijo.



Plaža Murvica (moja najljubša plaža v Bolu)

Le 5 km iz mesta Bol leži slikovita vasica Murvica. Obkrožena je z očarljivimi vinogradi ter borovci, ki zagotavljajo naravno senco. Avtomobil lahko parkirate ob cesti ter se po strmem klančku spustite navzdol. Res je, da je klanec precej strm in pot nazaj gor vse prej kot enostavna. Ampak vredno je. Prepričana sem, da vas bo plaža navdušila, še bolj pa njeno kristalno čisto modro morje! Fantastična je!


- Plaža Martinica

Plaža Martnica ponuja zelo lepo prodnato plažo (vendar le malo senčke, razen če sedite v bližnjem baru) in prav prijetno zatišje pred vetrom. Poleti se tu odvija tečaj plavanja za otroke vseh starosti, zato je ta plaža izjemno primerna za družine z otroci.

 

Vsi zgoraj omenjeni apartmaji & hiške se nahajajo ob morju ali v njegovi bližini. Z bivanjem v eni izmed hišk, lahko svojemu malčku zagotovite počitek, ko ga potrebuje (popoldanski spanec), medtem, ko vi še vedno lahko uživate na soncu s svojo najljubšo knjigo (in elektronsko varuško). Vaše počitnice bodo zagotovo bolj zabavne, če bo vaš malček lahko užil svoj popoldanski spanec, brez da bi se vi morali odpovedati sončenju ali romantičnemu večeru v dvoje.

Tako jaz potujem s svojim malčkom. Želim vam vso srečo, potovanje brez stresa ter nepozabne počitnice na prelepi Jadranski obali. Uživajte!

Tjaša Muhić, članica ekipe Biserov Jadrana ter velika ljubiteljica Jadranskega morja

What to expect from our passionate service?