10 razlogov zakaj je Šibenik idealna destinacija...

10 razlogov zakaj je Šibenik idealna destinacija...

Oznake:

Šibenik, kot najstarejše hrvaško obalno mesto na Jadranu, nosi zelo bogato zgodovinsko in kulturno dediščino.

Zahvaljujoč svojemu položaju na Jadranskem morju je bil že od nekdaj idealno mesto za življenje. V 16. stoletju je bilo to celo največje mesto v Dalmaciji po številu prebivalstva.

Zato ne preseneča, da ima Šibenik največje staro mestno jedro na Hrvaškem.

Slikovito srednjeveško mesto je obkroženo s 4 trdnjavami,  za obzidjem pa vas bodo presenetile številne zelo stare cerkve in šarmantne kamnite ozke ulice na katerih je skupno kar 2.851 stopnic.

                                                                                              



                                                                                              Šarmantno mestece Šibenik


Samo 5 mest na svetu ima dva UNESCO spomenika. Šibenik je eden izmed njih!

S tem se lahko pohvali samo še London, Berlin, Peking in New Delhi…

Šibeniška katedrala sv. Jakoba je prava arhitekturna mojstrovina, za katero so potrebovali več 100 let, da so jo dokončali.

Gotsko-renesančna lepotica pod zaščito UNESCO, dokončana v 16. stoletju, se ponaša z 32-metrsko kupolo in velja za največjo cerkev na svetu, narejeno v celoti iz kamna – brez kakršnihkoli veziv in lesa.  Pričakala vas bo nad širokimi stopnicami ob prihodu v staro mestno jedro in v hipu prevzela s svojo veličastnostjo in čudovito okrašenim pročeljem.

Zelo malo trdnjav je tako slikovitih in elegantnih kot renesančna trdnjava sv. Nikole na vhodu v čudovit kanal sv. Anteja, po katerem je Šibenik povezan z odprtim morjem. Narejena je bila  v 16. stoletju za obrambo Šibenika iz morja in je ena od treh ohranjenih tovrstnih trdnjav na Mediteranu. 





                                                                                                                  Katedrala v Šibeniku

Celotna okolica Šibenika je pravi naravni fenomen.  

V neposredni bližini sta dva nacionalna parka:  Z morja ga obkroža nacionalni park Kornati,  s kopnega pa nacionalni park reke  Krke.

Reka Krka je v svojem 75 km dolgem kanjonu ustvarila park, ki je vreden ogleda. Slovi po mogočnih slapovih ter čudovitem jezeru z otokom Visovac.  

Skradinski buk je zagotovo najosupljivejša atrakcija v parku. Gre za naravno nastali bazen s 17 globoko padajočimi slapovi in velja za enega najlepših slapov v Evropi. Ampak to je le zadnji izmed 7 slapov na celi reki Krki!

V parku se meša slana in sladka voda, zato tu najdemo  tako morske kot sladkovodne ribe




                                                                                             Nacionalni park Krka


Šibenik je pravi raj za pomorce
.
Šibenski arhipelag obsega kar 249 slikovitih otokov od katerih je samo 6 trajno naseljenih.

Ena od najlepšin pomorskih rut, dolga 26 NM, je tista, ki povezuje dva nacionalna parka: Kornate in Krko.

Razteza se vzdolž kornatskega arhipelaga, mimo slikovitih otokov, skozi kanal Sv. Ante do Šibenika in naprej preko Prokljanskega jezera do slikovitega mesteca Skradin in  Skradinskega buka, največjega slapa na reki Krki.

Šibenik se ponaša z edino marino na Hrvaškem, ki je bila nagrajena z 5 zlatimi sidri »D-Marin Mandalina«.  Tu lahko izbirate med bogato floto plovil. 

 




                                                                                             Otoška skupina Kornati

Šibenik je v zadnjih letih vse bolj znan kot mesto festivalov.  

V poletnih mesecih se dve trdnjavi, Sv. Mihovil in Barone, spremenita v letno prizorišče številnih glasbenih in kulturnih dogodkov.

Prizorišče se razširi na mestne ulice in trge v času Mednarodnega otroškega festivala  v mesecu juniju,  in nato v juliju na Salsa Beach Splash festivalu, festivalu animiranega filma Supertoon, OFF Jazz&Blues festivalu, v avgustu na večerih dalmatinske šansone in se zaključi šele septembra  s srednjeveškim sejmom.





                                                                                                 Salsa Beach Splash Festival

Šibenik je mesto pesmi in glasbe oz. mesto z bogato tradicijo klapskega petja, ki ga je UNESCO uvrstil na seznam kulturne dediščine.

Šibeniku je zibelka številnih znanih Hrvaških pevcev in klap. Od začetka julija do sredine septembra  lahko  vsak teden uživate na  tradicionalnih klapskih večerih, ki se odvijajo na trgih.





                                                                                                       
                                                                                                             Klapa iz Šibenika

V Šibeniku in okolici je ogromno odličnih restavracij z domačo hrano.

V samem središču mesta najdete najboljšo restavracijo na Hrvaškem – Pelegrini. V okolici Šibenika pa lahko uživate v tradicionalni hrani na številnih kmečkih turizmih, kjer vam bodo postregli doma pridelano hrano.

Šibenska kuhinja je dalmatinska kuhinja z veliko morske hrane, kjer so sestavni del vsake jedi lokalne začimbe in domače olivno olje. 

Šibenska regija je poznana po črnem vinu Babić, ki se prideluje nedaleč stran v znanih Primoštenskih vinogradih in predstavlja eno najkvalitetnejših črnih vin na Hrvaškem. 

Še en gastronomski proizvod iz tega področja znan po celem svetu je Drniški pršut. Mlada jagnjetina ali hobotnica pripravljena pod peko je še ena specialiteta tega območja, ki jo morate okusiti. 

Če boste svoje kulinarične užitke iskali v mestecu Skradin, ne smete izpustiti Skradinske rižote in Skradinske torte.

Omembe vredno je tudi dejstvo, da sta si restavraciji Pelegrini in Dubrovnik 360 v Marcu 2018 prislužili po eno Michelinovo zvezdico.





                                                                                              Restavracija Dubrovnik 360

V Šibeniku in okolici je veliko prelepih plaž, katerih masovni  turizem še ni dosegel.

Neodkrit dragulj Jadranske obale je bil  do nedavnega nedostopen za turizem, ker so najlepši  del mestne obale uporabljali v vojaške namene.

Zato še danes ni težko najti miren košček peščene obale celo na samem kanalu sv. Ante tudi, če ne želite zapluti do bližnjih otokov.

V zadnjih letih tu šele začenjajo izkoriščati svoj turistični potencial, zato so nedavno zelo lepo uredili mestno plažo Banj in na obrobju mesta plažo Rezalište.

Ena najbolj urejenih plaž na Jadranu, pa se nahaja samo 6 km od centra mesta, v najmodernejšem resortu Amadria Park, ki je brezplačno  dostopen tudi za  zunanje obiskovalce. Urejenih ima 4km tematsko obarvanih plaž, ki vključno z vodnim parkom, ponuja pester izbor aktivnosti in gastronomije  tudi za najzahtevnejše goste.






                                                                                                      Resort Amadria Park

Šibenik in okolica sta idealna za najrazličnejše športne aktivnosti.

Morje in plaže ponujajo v poletnih mesecih preštevilne morske aktivnosti: plavanje, potapljanje, jadranje, smučanje na vodi,…

Izposodite si čoln ali jahto in odplujte do preštevilnih bližnjih otokov in Kornatov, ali pa se preizkusite v bolj adrenalinskih športih.

Šibenski most nad prelepim kanalom vas vabi na bungee-jumping. Čikola, pritok reke Krke,  pa vas bo zasvojila s  soteskanjem in prostim plezanjem.  

Spomladanski in jesenski meseci pa so idealni za sprehajanje ali kolesarjenje po bližnjih otokih in nacionalnem parku Krka.






                                                                                                           Bungee jumping


V neposredni bližini idilične pokrajine, slapov reke Krke in nacionalnega parka Kornati lahko bivate v luksuznem apartmaju z dvema spalnicama in veliko teraso ter prelepim pogledom.

 



                                                                                                   Apartma Summer Adventure 

What to expect from our passionate service?