Umetniško mesto Bol

Umetniško mesto Bol

Oznake: Brac

Kot zaposleni pri Biserih Jadrana moraš svoje delo resnično poznati, da lahko za goste ustvarjaš prav osebna dopustniška priporočila.

V tem duhu smo se odločili, da vsak od nas individualno preživi nekaj časa na posamezni destinaciji. V mojem primeru je odločitev padla na ljubko mestece Bol na otoku Brač, kjer se nahaja naš Penthouse apartma Zen.

Ko govorimo o otoku Brač, je verjetno prva stvar, ki nam pride na misel seveda znameniti beli braški kamen, vendar pa je otok tudi domovina številnih hrvaških umetnikov, pesnikov, avtorjev, kiparjev in slikarjev. 



Z vsemi temi mislimi sva se odpravila na pot – v smeri otoka Brač, mimo čudovitih kraških polj in naprej k Jadranskemu morju.

Druga večja postojanka je bila v pristanišču Split, kjer sva se pripravila na vkrcanje na trajekt. In kakšno čudovito mesto je to!

Zgodovina in moderno življenje, skupaj z velikim številom umetniških arhitektonskih spomenikov, palmami, kavarnami, restavracijami in drugimi atrakcijami, gresta tukaj z roko v roki. Obisk tega mesta je tako skoraj obvezen na poti!

Če prispete v Split zgodaj in vam ostane še dovolj časa, potem toplo priporočam, da pustite svoj avtomobil v vrsti, si priskrbite karte za trajekt in vsaj uživate ob sveži kavi, med tem ko občudujete to mediteransko okolico, ki polni zrak z vonjem po slani vodi in tipični mediteranski vegetaciji. 



 Pristanišče v Splitu

Potem, ko ste enkrat prispeli v pristanišče Supetar na otoku Braču, boste do Bola potrebovali še kakšno dobro uro. Še vedno se spominjam čudovitih majhnih gozdičkov, šarmantnih oljčnih nasadov in kamnoseških podjetij, ki te spremljajo na poti na jug.

Med vožnjo boste srečevali majhne vasice, kjer se vam ponuja domače olivno olje. Slednje je pravzaprav eden izmed najboljših »bestselerjev« v Dalmaciji.

Ko smo že pri tem – v vasici Selca, samo 30 min vožnje od Bol, v smeri Sumartina, boste našli prav prikupno taverno Brachia, kjer lahko poskusite in kupite olivno olje. 

Ime samo izvira iz latinske besede za otok Brač, zame osebno pa pomeni eno najboljših izkušenj z olivnim oljem, kar sem jih kdajkoli imel!

 


 

Ko sva se bližala južnem delu otoka, je horizont nenadoma odprl svoje poglede nekoliko bolj in lahko se je videlo vse do sosednjega otoka Hvar.

Konec koncev lahko povem, da je bil izlet v Bol nekako vznemirljiv in poln panoramskih pogledov; sveža mediteranska sapica pa ti daje topel občutek ob bližajočem se dopustu. 

Tukaj sva torej. Prispela v Bol in moja sodelavka Ivona (vaša gostiteljica), naju je prav prisrčno pozdravila in spustila v apartma.

Kot domačinka vam lahko poda marsikatero koristno informacijo o okolici in v apartmaju boste našli tudi njeno informativno brošuro, kjer lahko najdete nasvete za restavracije, plaže, izlete ipd.

Zanimiva stvar glede Bola je ta, kljub dejstvu, da se gre za majhno ribiško mestece v južni Dalmaciji, da je tukaj toliko zgodovine, kulture, umetnosti in narave, ki jo lahko odkrijete.

Seveda ne smemo pozabiti na kulinarične užitke, čudovite plaže in osupljive sončne zahode…

Za vse ljubitelje umetnosti in tiste, ki jih zanima odkrivanje skritih zakladov mesta, sem izbral nekaj najbolj omembe vrednih znamenitosti:

 

  • Promenada Bol 

Ob morski obali se nahaja čudovit promenada, ki vodi do znamenite plaže Zlatni rat. Ta pot je polna čudovitih skulptur, narejenih iz slavnega braškega kamna in nad vami se dvigajo visoka drevesa borovcev, ki ustvarjajo prijetno senco.

Vpliv kamnoseške šole je čutiti tudi v tem delu Dalmacije in kot rezultat je celotno mesto polno sofisticiranih mojstrovin iz tega kamna. 



 Skulptura narejena iz slavnega belega braškega kamna

  

  • Zmajeva jama

Vasica Murvica na zahodni strani Bola, skriva še eno arhitektonski mojstrovino. V gričih nad majhno vasico, polno zapuščenih rustikalnih hišic, se nahaja tako imenovana Zmajeva jama.

Gre se za enega izmed štirih samostanov v Bolu in izleti se začnejo v vasici ter trajajo 1,5 ure hoje po strmem terenu s čudovitimi razgledi. Jama je polna izklesanih religioznih reliefov in obiskovalca popelje v svet antične slovanske zgodovine in teorij zarote. 

  • Mestno jedro

Ljubko ribiško mesto nosi v sebi veliko karakteristik in njene renesančne zgradbe ter druge značilnosti ustvarjajo idealno atmosfero.

Galerija Branislav Deškovič se nahaja v renesančno-baročnem gradu in je znana po hrvaški sočasni umetnosti z več kot 380 razstavnih eksponatov.

Med tem, ko tavate po mestu, boste srečali veliko kamnitih skulptur, slik in celo grafitijev, ki so nastali kot del festivala urbane kulture »Grafitti na gradele«.

Da bi prišli na pravi okus lokalnega vina, morate definitivno obiskati vinarijo Stina.

Vina Stina so se prvil pojavila na tržišču leta 2015 in že na samem začetku so osvojila sam vrh najboljših dalmatinskih rdečih in belih vin. Najbolj znano velo vino je Posip in med rdećimi vini je zelo priporočljiv Plavac mali

Če se boste sprehodili nekoliko dlje ob obali, boste prišli do plaže Martinica, ki je zaradi majhnega rta na katerem se nahaja dominikanski samostan, razdeljena na dva dela.

Največja pozornost je namenjena bogati samostanski galeriji, ki drži Tintorettovo oltarno sliko Device z otrokom in svetniki. 



 Pogled na plažo Martinica z dominikanskim samostanom v ozadju

  • Pohod na Vidovo goro

Nad Bolom se dviga Vidova gora, ki je pravzaprav najvišji vrh dalmatinskih otokov. Do vrha se lahko zapeljete z avtomobilom ali pa se povzpnete po ozki poti in odkrijete čudovito floro in favno tega mediteranskega okolja.

Na koncu boste zagotovo nagrajeni z dih jemajočimi panoramskimi razgledi Bola, Zlatnega rata in Jadranskega morja.

Da dosežete vrh boste peš potrebovali približno 1,5 ure, tako da poskrbite za primerno obutev in dovolj tekočine, saj je pot polna kamenja in vam lahko postane zelo vroče, tudi v poletnih jutrih.

Vaš dopust na Hrvaškem ne bi bil popoln brez izkušnje lokalne kuhinje. Restavracija Topolino se nahaja v centru mesta, le nekaj metrov stran od morja. Tukaj se vam ponuja pestra paleta čudovitih mediteranskih jedi in perfekten ambient pod starodavnimi borovci.

Po večerji se lahko oglasite v koktajl baru Veradero, ki leži v Rivi Bola in je idealen kraj z koktajle in sproščanje na udobnih blazinah, med tem ko lahko ponovno občudujete Jadransko morje!

Preden pa se boste odpravili proti domu poskrbite, da boste s seboj odnesli nekaj zalog domačega olivnega olja, najboljšeha vina ali pa vsaj kakšen kamniti spominek, ki vam bo pričaral tiste nepozabne trenutke, ki ste jih preživeli v tem šarmantnem mestu v Dalmaciji.  

 

Šartmantno pristanišče v mestnem jedru

 

What to expect from our passionate service?