Slikoviti zaliv Stračinčica

Slikoviti zaliv Stračinčica

Oznake: stracincica, holidays, croatia, beachfront apartments, apartments by the sea, Korčula

Že drugo leto zapored sem septembrske počitnice preživela na Hrvaškem, na prečudovitem otoku Korčula.

Natančneje, prvi del mojih počitnic sem uživala v apartmajih Oaza na Korčuli, tik ob morju, v mirnem zalivu Stračinčica, drugi del letovanja pa sem preživela v apartmajih Sonce, ki se nahajajo v čudoviti Lumbardi. 

Stračinčica je spokojen miren zaliv, zaščiten pred vetrom. Najdete ga 6 km od Vele Luke, mesteca, ki nudi vso potrebno infrastrukturo: od barov, restavracij, do trgovin in tržnice, do mesta Korčula pa boste potrebovali slabih 45 minut. Ta obsežen in slikovit zaliv, kjer najdete le peščico počitniških hiš in vil, obkrožajo nasadi oljk ter neskončno Jadransko morje. Če želite doživeti popoln oddih na Hrvaškem, daleč stran od masovnega turizma, v mirnem slikovitem zalivu, obkroženi z naravo, je Stračinčica pravi kraj za vas.


 V trenutku, ko vstopite v apartmaje Oaza na Korčuli, se čas ustavi. Občutek je, kot bi bili v pravljici. Ste le vi, vaša družina in neskončno morje. Takoj občutite, kako vas prevzemata mir in spokojnost. Okolica je tu tako pomirjujoča in nedotaknjena, da se v trenutku zlijete z njo. 

V tem paradižu rada svoja jutra začenjam bolj zgodaj kot sicer in si tako vzamem čas zase, le zase in še enkrat samo zase. Vstanem, si pripravim najboljši kremast kapučino (res, v apartmajih Oaza na Korčuli najdete čisto pravi Nespresso avtomat za kavo s penilcem mleka!) in se razvajam na terasi apartmaja. Mimogrede, tokrat sva z možem prebivala v apartmaju v zgornjem nadstropju, ki ima sicer najmanjšo teraso, a hkrati najboljši razgled, nudi največ zasebnosti in je najbolj “ljubek” od vseh. 



Sproščala sem se in uživala v čudovitih barvah sonca, ki je vzhajalo nad morjem, opazovala galebe in poslušala glasbo morja. Bilo je pravljično. Najljubši del dneva so definitivno bila zgodnja jutra in večeri. Takrat so se namreč barve morja in sonca čudovito prelivale - magičen prizor, ki človeku jemlje dih. Med posedanjem na terasi si tako blizu morja, da se ti zazdi, da bi se ga lahko dotaknil. Ta občutek je bil nadvse poseben in nikoli si nisem mislila, da bodo moje počitnice na Hrvaškem tako navdihujoče in pomirjujoče.



V stanju meditacije, sproščenosti ob skodelici kave in udobnem objemu viseče mreže sem popolnoma izgubila občutek za čas, saj nisem opazila, da se je medtem mož že zbudil in nama pripravil zajtrk na terasi. Ali sploh moram posebej omeniti, da je bil to zajtrk Z RAZGLEDOM? :)

Ribiška palica, ki je pripotovala z nama iz Slovenije, je že dva dni nestrpno čakala na svoj ’trenutek’, ko je moj mož le najavil, da je čas za ribarjenje na zasebni plaži tik pod apartmaji, in s tem zagotovitev večerje. Pridružila sem se mu na plaži, saj je bilo sončno in toplo, prekrasno vreme za september. Tudi kopala sva se in v objemu tiste turkizne, kristalno čiste vode je bilo plavanje res nepozabno doživetje. Super tudi za potapljanje!

 

Po celodnevnem ribarjenju z vrhunsko morsko vabo (gostitelj Ivan nama je namreč prijazno priskrbel morske črve) je mojemu možu le uspelo ujeti majhno ribo. Navdušen je bil kot otrok, a sva se na koncu odločila, da se bova ribice usmilila in jo spustila nazaj v morje. Na večerjo pa sva se raje odpravila v pristno avtentično konobo Tončija Gulina, le 5 minut vožnje z avtomobilom stran od apartmajev Oaza.

To konobo preprosto morate obiskati, ko počitnikujete v apartmajih Oaza na Korčuli ali kakšni od vil v bližini, saj boste tam doživeli najbolj pristno izkušnjo na otoku! Pet malih prisrčnih kamnitih hišk krasi dvorišče konobe, spredaj pa stoji velika tabla z vilico in nožem. Domačija res izgleda, kot bi bila vzeta iz pravljice Janka in Metke. Ribič Tonči se vsako dan zgodaj zjutraj odpravi na ribolov, zato je treba rezervirati kosilo/večerjo dan prej. Konoba je skoraj vedno polna in precej težko si je zagotoviti prosto mizo. Kljub temu, da sva z možem konobo obiskala proti koncu septembra, skoraj že oktobra, so bile vse mize polno zasedene – neverjetno! 

Za predjed sva si privoščila hobotnico v solati, za glavno jed pa svežo ribo (ujel jo je seveda Tonči le nekaj ur pred tem) z zelenjavo, in domačo solato iz zelja, paradižnikov in kumar. Hrana je bila odlična in čutiti je bilo, da je bila pripravljena z ljubeznijo. Med večerjo je par šarmantnih sivolasih gospodov, vključno z lastnikom Tončijem (levo v pripetem videoposnetku) in njegovim sinom, zapelo nekaj tipičnih dalmatinskih pesmi, da sva se skoraj stopila od sreče in navdušenja.

Najine počitnice na Hrvaškem so se začele več kot odlično: po nekajdnevnem polnjenju baterij v mirni Stračinčici je bil zdaj čas da se preseliva bližje civilizaciji, v šarmantno Lumbardo, v novo privatno namestitev, zato nikar ne pozabite pokukati nazaj na to stran in prebrati več podrobnosti o tem…kmalu! :)

 

What to expect from our passionate service?