Kajtanje v Vignju

Kajtanje v Vignju

Oznake: kiting, viganj, kiteboarding, croatia, surfing, Šport v Dalmaciji

Ker sem sama že prakticirala katjanje v Vignju (tam sem se kajtanja namreč naučila), sem si mislila, da vam zaupam par idej in trikov, ki temeljijo na mojih lastnih izkušnjah. :)

Voda v Vignju je takoj po vstopu globoka in ni dolgih zaplat nizke vode, zato so lahko prvi koraki nekoliko težji kot pa npr. v Egiptu. Vendar, ko se enkrat naučite kajtanja v takih okoliščinah, se boste tega resnično naučili in postali zelo samostojni!

Imeni dveh najboljših šol surfanja in kajtanja sta Liberan in Water Donkey.

Obstaja še ena tretja šola, ki se imenuje Maritimo, vendar je nova in je še ne poznamo tako dobro.

Viganj je prijeten kraj za začetnike, saj večino časa piha veter Maestral, ki je lahek in tako ponuja ugodne pogoje za začetnike – ne premočan in ne prešibek.

 

Najverjetneje boste potrebovali desko za kajtanje velikosti 12m2 ali 13m2. Za ženske zadošča velikost 9m2. Najbolj priljubljene deske so Light wind board deske (140 cm za moške).

Veter (Maestral) piha najpogosteje od 11.00, 12.00h dopoldan do 18.00,19.00h popoldan. Gre se za termalni veter in njegova povprečna hitrost vozlov je bila leta 2014 med 13 in 16 vozlov, občasno tudi do 20 vozlov.  

Sama nosim kratke hlače (iz neoprena) tudi v poletnih mesecih (julij, avgust, september), ampak, saj sem vendarle ženska J Včasih vidim tudi moške, ki nosijo samo kratke hlače in majice iz lycre. V aprilu, maju in juniju boste vsekakor potrebovali majice iz neoprena z dolgimi rokavi.

Ker se kajtanje odvija v globoki vodi, morate razmisliti o uporabi rešilnega jopiča, še posebej, če ste začetnik in se morate včasih, potem ko ste zgubili svojo desko, boriti z upwind body-dragging.  

Valovi v Vignju so zelo majhni. Skoraj jih ne moremo več imenovati valovi. :)  Vendar pa voda vseeno čisto gladka in brez valov. 

Opremo za kajtanje in surfanje si lahko izposodite neposredno na mestu samega dogajanja. Če se prijavljate na šolo, privat ali v skupini, je celotna oprema že vključena v ceno. Potrebujete samo vaše spodnje perilo in plavalne hlače. :) 

 

- na drugi strani preliva se ponuja možnost kajaštva. Na otoku Korcula se nahaja prijazna šola kajaštva Oreb (na voljo so vam redne ladjice, ki plujejo med Vignjom in Korčulo. Da prečkate preliv traja samo 15 minut).   

- najbližje letališče je letališče Dubrovnik. Do Vignja potrebujete 1,5 ur (avtobusni prevoz iz letališča do Vignja stane 35 € po osebi, lahko pa najamete tudi avtomobil, čeprav ga kot surfer pravzaprav ne boste potrebovali -  vse lahko dosežete že v nekaj korakih – tržnica, mesta za kajtanje in surfanje, taxi čoln do Korčule, dobre restavracije :)) 

 

- med Korculo in Orebičem pelje vsako uro trajekt, vendar ni potrebe, da bi šli vse do Orebiča (samo če imate avto).             Odpravite se s taxi čolnom proti Korčuli, naravnost v Viganj, in si privoščite slastno večerjo v romantičnem starem centru Korčule, in potem se spet vrnete nazaj z čolnom (enosmerna vozovnica stane 2 € po osebi).      

Popolnoma sem zaljubljena v Viganj in njegove bare na plažah (Chiringuita je bar, kjer si lahko po surfanju privoščite koktajl in uživate v čudovitih sončnih zahodih :))

What to expect from our passionate service?