Kolesarjenje na Braču - vzpon na Vidovo goro

Kolesarjenje na Braču - vzpon na Vidovo goro

Oznake: Luksuzni apartmaji, Biseri jadrana, Bol, Brač, vidova gora, mtb Hrvaška, Apartmaji Bol, Šport v Dalmaciji

Kolesarski vzpon na najvišjo goro Brača in jadranskih otokov, Vidovo goro. Pot prelepih razgledov z Brača na Hvar in Zlatni rat ter neokrnjene narave.

Iz Bola na Braču je na eni strani prekrasen pogled na otok Hvar, na drugi strani pa na Vidovo goro, ki se mogočno dviga nad mestom in daje občutek varnega zavetja gore, ki pazi na ta prelepi kraj. Ekipa treh kolesarjev se je v majskem jutru pri prijetnih 20ih stopinjah odpravila iz bisernih apartmajev »Bol«, ki jih Biseri Jadrana ponujajo v svojem izboru luksuznih apartmajev na Jadranu,  proti vasi Murvica, ki je 5 km oddaljena od Bola.

Gre za asfaltno cesto, ki poteka približno 70m nad morjem in zagotavlja razglede na znamenito plažo Zlatni rat, Hvar in ko pridemo malo višje tudi do otoka Vis. Pot nas je vodila skozi vinograde (tukaj so vsi nasajeni na hribovitih predelih, tako da je njihova obdelava še posebej težavna) gozd iglavcev (ki je v tej pozni pomladi že zelo lepo dišal) in razbite skale, ki so jih predelali, za lokalno cesto.

Kot boste videli, Zlatni rat ni edina plaža v okolici Bola, že na poti do Murvic je kar nekaj prelepih zalivov s turkizno vodo, ki jih masa turistov zagotovo ne doseže. Samo spustite se po lokalni cesti ali makadamu in že boste imeli precej več zasebnosti kot na najbolj znani plaži na Hrvaškem.

V vasi Murvice se pot nadaljuje v makadam, ki se začne počasi a vztrajno dvigovati in spuščati v zelo slikovito podeželsko okolje, posejano z vinogradi, ki jim dalmatinsko sonce dobro dene. Po nekaj kilometrih makadama, pa se pot postavi pokonci in jasno je, da se začenja vzpon na Vidovo goro. Sicer ni nobene oznake ampak tudi nobenega resnega odcepa, tako da je zgrešiti praktično nemogoče.

Tu se bo kmalu pokazala razlika v formi med kolesarji in tudi ta dan ni bilo nič drugače. Čaka nas približno 450 višinskih metrov vzpona, do nekje 560 m.n.v., kjer se ponovno začne asfaltna cesta. Bodite pripravljeni na prelepe razglede in osamljeno vožnjo, saj po tej poti ne zaide veliko ljudi na goro. Pa tudi na to da bo na trenutke treba dobro zagristi v kolena, saj se klančina postavi v resne naklone, ki pa na srečo ne trajajo dolgo. Za prvo letošnjo gorsko kolesarsko turo, bo ravno prav. Razgledne točke so fantje izkoristili za manjše korekcije cvilečih zavor, hkrati pa se je ekipa spet nabrala v polnem številu.

Na koncu makadamske poti se začne na novo asfaltirana pot, ki nas popelje v osrčje Vidove gore in po nekaj kilometrih pridemo do table, ki govori o poučni stezi smoljarjenja na Vidovi gori kjer zavijemo levo v igličast gozd in se začnemo vzpenjati proti vrhu. Ko pridemo do pašnikov, ki so zavarovani z ograjo, poiščemo vrata ograje in jih za seboj ne pozabimo zapreti – tako na eni kot na drugi strani. Živine sicer nismo uspeli videti ampak po oglašanju zvoncev, bi rekel, da je šlo za Braške kravice. Stara podrta hiša vas bo spomnila na vojašnico in tabla za strelišče nekaj metrov naprej, bo domnevo potrdila. Nadaljujemo pot po ožji asfaltni stezi, kjer boste že srečali avto ali dva, polna nadobudnih turistov, ki so si prišli pogledati razgled z Vidove gore. Pred nami je še nekaj kilometrov blagega vzpona, ki pelje skozi gozd proti vrhu. Ko boste skozi krošnje dreves videli anteno, boste vedeli, da ste že skoraj tam. Zvonjenje kravic vas spodbudi še za te zadnje metre in po približno 3h kolesarjenja boste videli tablo, ki bo označevala končni cilj.

Restavracija na žalost ni bila odprta (v sezoni verjetno je), saj bi dal vse za eno Coca Colo. No, prigrizek in vsaj 2l vode moratae na sončni dan imeti s seboj, saj vam bodo energijske zaloge zagotovo pošle že po dveh urah.

Na vrhu zna pihati blagi jugo, ki vas bo spominl, da je bilo pametno da ste vetrovko vzeli s seboj in lahko v miru uživate v pogledih na Bol in Hvar, kjer praktično vidite tako Jelso, kot stari Grad, ter vse bolj ali manj lokalne ceste. Zlatni rat bo od tukaj izgledal zelo majhen, a zato nič manj poseben.

Za spust po tehnično zahtevni pešpoti naj se odločijo samo gorski kolesarji s polno vzmetenimi kolesi, priporočam pa tudi flat in ne SPD pedala. Jaz sem sicer imel SPD a je bilo užitka zaradi serpentin malo manj. S seboj je potrebno imeti tudi kako rezervno zračnico in nekaj prostora za vejice rožmarina, ki kar čakajo, da jih naberete za popoldansko peko na žaru.

Do pešpoti, ki vas vodi v spust do Bola, vas bodo usmerjale markacije, začetek poti pa je jasno označen na ploščadi za parkiranje avtomobilov (levo, če gledate otok Hvar). Spust je dolg vsaj pol ure, tudi če ste dobro pripravljeni.

Spust se konča nad trgovino Studenac, tik predno pridete do mesta Bol in od tam sledi samo še lahkotna razpeljava do vašega apartmaja, kjer vas zagotovo čaka hladno pivo in meso, ki ga boste natrli z vejicami rožmarina in spekli na žaru. Glede peke na žaru si preberite več tukaj.

 

 

What to expect from our passionate service?