Kolesarjenje na Korčuli

Kolesarjenje na Korčuli

Oznake: Luxury apartments Croatia, Luxury apartments Korcula, MTB Croatia, MTB Korcula, Bike paths Korcula, Olive oil Korcula, Vineyards Korcula, Šport v Dalmaciji

Pripraviti se morate na najlepši možni scenarij, ki vam ga ponuja Dalmacija. Bodisi med MTB turo ali med vožnjo po otoku s kolesom. Ustavili se boste neštetokrat, ter vedno iz istega razloga, da bi absorbirali vso energijo, ki vam jo ponujajo razgledi Dalmacije.

 

Cel oktober sem preživel s svojo družino na otoku Korčula v luksuznih apartmajih Sonce v Lumbardi. S seboj sem vzel cestno in MTB kolo ter jih probal čim bolj izkoristiti. 

Korčula je en izmed najbolj zelenih otokov na Hrvaškem, ki je znan po svojih oljčnih nasadih in vinogradih. Dolgo sem sem se navduševal samo nad vini, zdaj pa se je navdušenje preneslo tudi na oljčno olje. To sem želel združiti z mojo drugo strastjo - kolesarjenjem. Torej za vse tiste, ki boste ponovili to pot s treking ali gorskim kolesom, bom kasneje v blogu objavil zemljevid, ki mi je veliko pomagal. Prav tako bom pisal o prečkanju otoka s kolesom v drugi objavi na blogu.

Verjamem, da si vsak, ki pride na dopust na Hrvaško, želi poizkusiti lokalne specialitete, obiskati najbolj zanimive plaže in videti najlepše razglede. No nekaj od tega lahko naredite na tej MTB poti.

Začetek rute je ne daleč od Lumbarde, kjer so apartmaji Sonce. Samo pojdite na glavno cesto in začnite plezati proti predmestju Kosovo (glej zemljevid).  Na vrhu vzpona pojdite levo (T razpotje) in ko boste zagledali prvi gramoz na desni, skčočite nanj. Zdaj pa se začne zabavni del..

Razgledii, razgledi, razgledi...

 

Razgledi so prečudoviti. Vaša vožnja bo trajala uro dlje, samo zato, ker se boste želeli ustavljati in uživati v momentih, ki vam jih ponujajo. Želeli jih boste ujeti v vašo kamero ter se z njimi malo pohvaliti, medtem ko ves ostali svet dela v pisarni.

Torej nazaj na razglede. So tako zelo lepi, da so domačini prinesli nekaj stolov, nekam kjer ni ničesar, da lahko počivajo sede, medtem ko uživajo ob razgledu. Menim, da njihovo življenje traja dlje, samo zato, ker živijo na nižji frekvenci, kot mi. Občudujem to.

Nazaj na vožnjo. Nadaljujemo z vzponom, kjer vas glavna makadamska cesta vodi do prečnih cest (glej zemljevid). Domačini so zgradili terase oljčne nasade in tudi za vinograde. Obkrožajo s suhimi zidovi, narejenih iz kamnov. Ta tehnika se uporablja tudi za parcelacijo zemljišč. Izgleda super in na ta način je tudi lažje skrbeti za nasade.

 

Obstaja ena slaba stran te MTB poti v Lumbardi. Prečkati boste morali odlagališče odpadkov, kar bo minilo hitro, ampak vam ne bo šlo tako hitro iz glave - razmišljanje o okolju... 

Torej spust je vedno dober kajne? Narobe! Želeli boste videti vse vinograde in nasade oljk, ki so v tem času pripravljene na letino. Zato pazljivo. In pazite tudi na domačine, ki ponavadi na poti parkirajo svojega Volkswagna iz 80-ih brez registrskih tablic, da lahko naberejo nekaj zelišč za dedka in babico, ki potem to spremenita v zdravilne zvarke. Obožujem njihovo življenski slog. 

Še vedno lahko vidite ostanke grozdja, in kombinacijo zelenih in črnih oliv, ki čakajo na dan D.

 Obstaja več poti za nadaljevanje vožnje. Bolj ko se držite desno, daljša bo pot, tako da izberite tisto ki vam odgovarja v danem trenutku. Razlika je le v končanju poti nekaj metrov dlje ali bližje Lumbardi. Lepota tega je, da lahko odkrijete še kakšen razgled ali nasad, ki je še bolj osupljiv od prejšnjega.

 

What to expect from our passionate service?