Plaže na polotoku Pelješac

Plaže na polotoku Pelješac

Oznake: To Dalmatia with children, First time in Croatia, General

Na polotoku Pelješac se nahaja mnogo osupljivih plaž, ki bodo zadovoljile različne tipe obiskovalcev, njihovih želja in pričakovanj. Tu lahko raziskujete širok opus plaž: od dolgih, širokih in močno obiskanih plaž pa do majhnih skritih prodnatih zalivčkov, ki so dostopni samo s čolnom ali pa po natančnih navodilih lokalnih prebivalcev. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj osupljivih plaž na Pelješcu. Če pa želite še dodatno odkrivati, katere zaklade skriva Pelješac, pa lahko plaže združite z obiski različnih turističnih znamenitosti ali pa vinarij. Ne pozabite na brisačo, klobuk in najljubšo knjigo ter začnite uživati vaše počitnice! :)

1.) Plaže v Vignju

Plaže v Vignju so povečini prodnate. Ob obalni cesti se nahajajo številne manjše prodnate plaže, kjer lahko z nekaj sreče doživite tudi določeno mero privatnosti. Majhni borovčki vam zagotavljajo senco in zavetje do poznega popoldneva, ko sonce že nekoliko izgubi svojo moč. Bolj proti koncu polotoka (zahodneje) kot se odpravite, manj ljudi in več zasebnosti, najdete.

- Glavna plaža v Vignju se imenuje Punta in tu se odvija največ aktivnosti. Plaža je v popoldnevu, ko se poletni veter maestral nekoliko okrepi, v precejšnji meri zasedena z jadralci na deski in kajtarji. V času, ko veter najmočneje piha ni priporočljivo, da se kopalci na teh območjih preveč oddaljujejo od obale. Plavalci in ostali obiskovalci predstavo surfačev in kajtarjev običajno opazujejo z južne strani plaže, medtem, ko je severna povečini »rezervirana« za deske, jadra in kajte. Tisti, željni plavanja, običajno zasedejo manjše plaže in območja, ki se nahajajo stran od glavne plaže. Celotna plaža je polno zasedena s plavalci, kadar ni vetra. Predvsem družine z majhnimi otroci bodo plažo oboževale. Navdušil vas bo tudi bar na plaži, kjer se lahko osvežite z vašo najljubšo pijačo, se skrijete pred soncem, opazujete sončni zahod ali pa preživite večerne urice ob odlični družbi in uživate ob pogledu na nočno Korčulo. 

 

- Plažo Perna dosežete, če sledite obalni cesti od Vignja 2 km proti Orebiču. Plaža je zaradi majhnih belih prodnikov zelo priljubljena med družinami. V popoldanskih urah, ko se meastral nekoliko okrepi je del plaže zaseden z jadralci na deski in kajtarji, drug (severni) del pa je zaščiten z bojami in tako namenjen samo plavalcem. Obalna cesta od Vignja do Perne je izjemno priljubljena in obiskana tudi v večernih urah, ko se spremeni v promenado za pešce in tekače.

 

 

2.) Lovište – majhne skrite plaže

Vas Lovište se nahaja na zahodnem robu polotoka Pelješac. Da dosežete Lovište potrebujete avto ali pa kolo (če ste v zelo dobri fizični kondiciji za kolesarjenje). Tu se nahajajo številne skrite prodnate in skalnate plaže kjer imate popolno zasebnost in mir. Zalivčki s kristalno čistim in toplim morjem so raj za turiste in lokalno prebivalstvo zato ne preseneča dejstvo, da se marsikateri obiskovalci vračajo sem znova in znova. Nekatere prekrasne in neznane plaže, ki se nahajajo tako severno kot južno od Lovišta,  so dosegljive samo po lokalnih makadamskih cestah ob natančnih navodilih lokalnih prebivalcev. Celotno območje je resnično neodkrit biser na Pelješcu. 

 

 

3.) Plaža Mokalo

Plaža Mokalo se nahaja 3 km od Orebiča in ima oznako kot ena najboljših malih plaž na Jadranu. Narejena je iz belega Dalmatinskega kamna, ki jo obdajajo bori in tamarindi. Tukaj lahko uživate ob prvovrstnem sončnem zahodu – mnogi pravijo, da je najlepši na Sredozemskem morju. V neposredni bližini se nahaja tudi potapljaški center, kjer si sposodite opremo in raziščete podvodni svet Pelješca. 

 

 

4.) Plaža Trstenica

Trstenica je glavna in največja peščena plaža in se nahaja v Orebiču. Ima velika območja plitke vode in je visoko obiskana s strani družin. Tukaj lahko najamete ležalnike in senčnike, uživate v barih na plaži ter si sposodite različne pripomočke za vodne športe. Sama plaža je dolga okoli 2 km in ponuja morje možnosti za zabavo. Trstenica je ena izmed najbolj obiskanih in turističnih plaž na polotoku Pelješac. Če torej iščete mivko, gnečo in obilico zabave je Trstenica zagotovo najboljša izbira. 

 

 

5.) Plaža Divna

Prodnata plaža Divna se nahaja 10 km od Trpnja. Trpanj je tudi mesto, ki je preko trajekta povezano s krajem Ploče na celini. Plažo Divna dosežete tako, da sledite cesti Trpanj – Orebič in sledite znakom za Dolnjo Vručico in avtokamp Divna. Od križišča na glavni cesti imate do plaže še približno 7 km. Divna je ena najbolj slavnih plaž na Pelješcu. Ime Divna (kar pomeni prekrasna) se pokaže ob prihodu na plažo kot kontrast modrega morja in zelene narave. Od Vignja potrebujete okoli 30 minut, da dosežete plažo z avtom. V zalivu se nahaja tudi majhen otoček, ki ga lahko dosežete s čolnom ali pa SUPom. 

 

 

6.) Plaža Prapratno

Plaža Prapratno se nahaja približno 6 km jugozahodno od mesta Ston. Ta plaža iz mivke je pogosto smatrana kot ena izmed najlepših plaž na Jadranu. Ker je morje v zalivu dolgo časa plitvo, je tukaj raj za otroke. Plaža je obdana z borovi in oljkami, ki nudijo zavetje pred soncem. V bližini lahko najdete številne restavracije, bare in trgovine. Ljubitelji športa lahko uživate ob odbojki na mivki, tenisu ali pa košarki. Na plaži lahko tudi najamete ležalnike in senčnike. Nasproti od plaže se nahaja trajektni terminal za otok Mljet.

 

What to expect from our passionate service?