Sproščeno v Dalmacijo - tudi z dojenčkom?

Sproščeno v Dalmacijo - tudi z dojenčkom?

Oznake: V Dalmacijo z otroki, Brač, Korčula, Splošno

Velikokrat od naših gostov slišimo, da imajo majhne otroke in da bi šli raje nekam bližje Sloveniji, saj so Dalmacija in otoki po njihovem mnenju predaleč za pot z majhnimi otroci. Verjetno vsaka družina zase najbolj ve, kako njihov otrok prenaša pot, jaz pa sem se na lastni koži prepričal, da jo lahko tudi zelo dobro.

Moja osebna izkušnja potovanja z dojenčkom je bila zelo zanimiva, obakrat. Lani smo šli oktora na otok Korčulo za cel mesec, ko je imel sin samo mesec in pol. Prespali smo eno noč na pol poti, v apartmajih BonaMare v Zadru, ki so nam pustili odlične vtise kljub kratkem bivanju. Gostitelji se zelo zanimivi in neverjetno gostoljubni, razgled prekrasen in vino v hladilniku več kot odlično.
Sin je pot praktično prespal.

Tudi naslednji dan je bilo vse zelo sproščeno, ko sem ženo in otroka odložil na katamaranu v Splitu do mesta Korčula (da bi bil sin čim manj v lupinci), jaz pa sem se podal na magistralo, natovoril avto z mandarinami, figami in ostalimi neretvanskimi specialitetami ter napadel pelješke ovinke.

Prelepa pot, ki je za nič na svetu je nebi zamudul. Alternativa tej poti bi bil trajekt iz Splita v Velo Luko (ki stane ca. 40 € več v eno smer, ko upoštevam vse stroške), ampak kje bi potem dobil mandarine?

No, v tistem času jih je imela tudi naša soseda, ki živi pod apartmaji Sonce v Lumbardi, kjer smo preživeli sončni oktober in se kopali praktično vsak dan (no, moški del družine :) ). Temperatura morja na Korčuli konec oktobra je bila stabilnih 20 stopinj!

Letos v maju smo se na zelo podobno odpravo napotili na otok Brač, v športno mesto Bol.  

Samo da sin zdaj precej manj spi in naju je zato malo bolj skrbelo, kako bo na poti.

S pakiranjem smo začeli dan pred odhodom in po tehtnem izboru, česa vsega ne potrebujemo, sem ugotovil, da imamo še zmeraj premajhen avto :)

Ne glede na to, kako je velik avto, moja boljša polovica vedno lahko spakira več, kot gre dejansko v avto…

Ledeni možje so nas pravzaprav pregnali iz rodne dežele in dež nas je spremljal vse do Velebita. Malo pred tunelom Sveti Rok (30-40 km prej) smo se ustavili (po 2,5h vožnje) na bencinski postaji Crodux, kjer imajo odličen »gulaž« ter drugo ponudbo v pravi restavraciji.

Brezplačen wifi je prišel prav da smo bili na tekočem s stanjem na cesti.

V ženskem stranišču smo zamenjali tudi plenice (zelo child-friendly imajo urejeno po večini hrvaških avtobusnih postojankah) in se vidno spočiti in siti odpravili proti Splitu.

Toplo vam svetujem, da ne lovite trajekta, saj tudi v nizki sezoni vozijo dovolj pogosto, saj je tako pot sproščujoča. Naš malček se je zabaval ob pesmicah Mačka Murija, ki sva ga večglasno zapela tudi midva, tako da nam na poti ni bilo dolgčas...

Vsekakor lahko rečem, da je pot prenesel odlično in da je strah pred predolgo potjo v večini primerov popolnoma odveč.

Ker smo imeli dovolj časa, smo v Splitu pojedli še ene čevapčiče na stojnici ob mestni bolnišnici (zadnji semafor preden se spustite v stari del mesta desno, tam je tudi DM trgovina z bio otroško hrano), ki so nam zagotovili mirno 50-minutno plovbo proti Supetarju na Braču.

Od tam vas loči še 35min vožnje po prelepi dalmatinski pokrajini otoka Brač, kjer se dvignete proti središču otoka in ga prečite mimo letališča, nato pa se spustite v Bol po fantastično-panoramski serpentinasti poti s prelepimi pogledi na otok Hvar in morje. Vse je odlično označeno, tako da je navigacija praktično nepotrebna.

Lahko rečem, da je malček užival v zanimivem dnevu, saj je vožnjo z »brbr« trajektom navdušeno spremljal - to premikajoče se čudo na vodi mu je bilo nadvse zanimivo za pretipati in ogledati! Naj dodam še, da se je v apartmajih Bol naučil tudi plazenja po vseh štirih, tako smo imeli tla venomer čista... :)

What to expect from our passionate service?