Kaj je "vila" v pravem pomenu besede?

Kaj je "vila" v pravem pomenu besede?

Oznake: Splošno

Hočem "Vilo" v pravem pomenu besede! 
Ugotovila sem, da vsak Ivan tam za vogalom svojo skromno hišico poimenuje vila. In to Vila Blanka, ker je tako ime njegovi ženi. Ali pa Vila Marija, to je daleč najpopularnejše ime za »vile« na celem Jadranu. Iskreno rečeno, sem si mislila, ok, to je očitno tako, zdaj se tem hišam reče vila in očitno že mora biti prav.

Bilo je poletje 2004, ko sva s partnerjem prišla z dopusta na Hrvaškem. Doživela sva eno samo veliko razočaranje. Pa da ne boste mislili - to ni še eden od tistih zapisov od nezadovljnih potnikov, ki so sami sebi odveč in najdejo dlako v vsakem jajcu. 

Apartma sva rezervirala s pomočjo interneta (kar je bilo za tiste čase še zelo nevarno dejanje, saj so ponube na internetu veljale za zavajujoče fotomontaže), in najino »kaskaderstvo" v rezervaciji se je slabo končalo. 

Apartma je bil seveda zelo slab, razen nove mize in plastičnih stolov na balkonu je bilo vse ostalo kupljeno še v socializmu, ko so bile moderne temno rjave barve v kombinaciji z olivno zeleno in oranžno barvo. 

Na licu mesta sva potem z iskanjem našla 3 lepe hiše, ki so imele novejšo opremo. Najino odkritje naju je tako navdušilo, da sva o tem obvestila večino prijateljev, no nekoliko kasneje pa se je na ta način rodila ideja o podjetju. 

Ampak o tem kdaj drugič. Nazaj k Ivici iz naslova. 

Ko sva v naslednjem letu načrtno iskala nove apartmaje, ki bi jih lahko uvrstila v našo ozko ponudbo izključno »boljših« apartmajev, karkoli je to že takrat pomenilo, sva ugotovila, da Hrvaška premore zelo veliko »vil«. Hm. Ki to niso bile, v pravem pomenu besede. 

Vsak Ivica se je spomnil, da bo v 1. nadstropju svoje hiše, kjer je včasih živela stara mama, sprejemal goste. Oddajal »apartma«. In kar je najboljše, apartma je že opremljen, vse ima še od stare mame. 

Celo deka iz časov zgodaj po drugi svetovni vojni je še tam. To, da je bila tista deka od stare mame trda in da »grebe«, da je še ne konja ne bi dal, kaj šele da bi se z njo pokril, nima veze. 

»Za turista je dobro«. Ko je Ivica kupil novo omaro, ga je žena vprašala, »a šta čemo sa starim ormarom?«, je Ivica radostno odgovril, »pa stavit čemo za turiste«, vesel, ker je našel namen drugače že povsem odsluženi omari. 

Uf...in veliko takih Ivic sva srečala na najini poti v iskanju »boljših apartmajev«. 

Skratka, ugotovila sva, da vsak Ivan tam za vogalom svojo skromno hišico poimenuje vila. In to Vila Blanka, ker je tako ime njegovi ženi. Ali pa Vila Marija, to je daleč najpopularnejše ime za »vile« na celem Jadranu. 

Iskreno rečeno, sem si mislila, ok, to je očitno tako, zdaj se tem hišam reče vila in očitno že mora biti prav. 

Čeprav sem si sama pod ime "vila" predstavljala snežno belo pročelje skoraj renesančne hiše ob morju, kot mali grški tempelj s korintskimi stebri ob vhodu... 

Ampak Hrvati bodo že vedeli, sem si mislila. 

Dokler leta 2006 nisem prejela tistega usodnega klica od gosta, ki je pri nas rezerviral apartma v Vili Mirjani. Ravno je prispel v svoj apartma, pa je menil, da bi bilo najbolje, da z mano kar takoj podeli svoje mišljenje. 

Še zdaj se zelo živo spomnim celo barve njegovega zaprepadenega glasu, ko me je vprašal: »Gospa, a vi sploh veste, kaj pomeni beseda »vila«?« 

Uf, takrat mi je »svanulo«. Očitno so bili moji pomisleki o uporabi besede »vila« na mestu. Očitno še nekdo misli, da neka povprečna hrvaška hiša ne more imeti pred imenom lastnikove žene oznake »vila«. 

Takoj smo šli v akcijo, in vsa imena naših »vil« na internetni strani preimenovali. In prav vse so izgubile naziv vila. 

Od sedaj naprej so bili samo še »apartmaji«, dokler leta 2008 nismo našli resničnih vil...

Tujci, predvsem Angleži in Švedi, so pokupili razpadajoče poletne rezidence včasih premožnih in uglednih hrvaških družin ter jih prenovili v vrhunske hiše s 3 ali 4-imi spalnicami, bazenom in podestom za sončenje! 

Ne samo, da je že sam pogled na tak objekt pravljičen, ampak si predvsem zasluži ta množično zlorabljeni naziv -vila!

What to expect from our passionate service?